Data de 1 August 1886 este cea în care s-a născut Ștefan Holban, care a fost în primul rând un martir al neamului românesc, avocat, deputat în Sfatul Țării etc. Ștefan Holban a fost un patriot înflăcărat, a luptat pentru adevărul național, pentru păstrarea valorilor naționale românești și a istoriei. El este una dintre cele mai marcante personalități ale mișcării naționale din perioada 1917-1918.
În 1915 este numit director de şcoală la Sipoteni (jud. Lăpuşna). În timpul primului război mondial a fost mobilizat de armata rusă. Aflându-se la Galaţi în aprilie 1917, aduna publicaţii româneşti, pe care le trimitea la Chişinău Comisiei Culturale Moldoveneşti, a activat la Odesa în cadrul Comitetului Ostaşilor Moldoveni, a facut parte din prezidiul Congresului Ostaşilor Moldoveni, ţinut la 20 octombrie 1917. El a fost membru al biroului pentru organizarea Sfatului Ţării.
După Unire, a fost deputat în Parlamentul României (legislaturile 1919, 1920, 1922, 1932) și a fost ales preşedinte al Asociației Învăţătorilor din judeţul Chişinău. Ștefan Holban a avut iniţiativa editării cărţilor de curs primar în limba română. În 1919 a înființat Societatea de Cultură şi Gospodărie modernă “Propăşirea”. De asemenea, a fost prefect al judeţului Lăpuşna. În 1957, fiind refugiat la Bucureşti este condamnat la 15 ani de închisoare pentru “complot contrarevoluţionar”, adevăratul motiv, însă a fost opiniile politice incomode exprimate. Ștefan Holban a decedat în închisoarea de la Botoşani în data de 27 august 1961, familia fiind anunțată abia în 1962.
Liceul din satul Cărpineni, r-nul Hîncești îi poartă numele, precum și o stradă din Chişinău. Printre distincțiile și ordinile primite se enumeră: „Steaua României” în grad de Ofiţer şi în grad de Cavaler, „Vulturul României” în grad de Ofiţer; medaliile: „Regele Ferdinand I” şi „Peleş”.
Fiul lui Ștefan Holban, Eugen Holban a scris foarte mult despre activitatea tatălui său și în 1993 a inițiat concursul ,,Moștenire”, la Paris, care a reușit să ajungă anul acesta la cea de-a XXV-a ediție. În ultimii ani concursul s-a desfășurat în satul de baștină al regretatului Ștefan Holban și anume la liceul care îi poartă numele. Concursul are menirea de a îndemna tinerii să studieze aprofundat limba și literatura română și istoria românilor, să cunoască adevărul istoric și valorile tradiționale ale neamului românesc.
Ștefan Holban prin spiritul său democratic și patriotic de care a dat dovadă, a încercat să schimbe lucrurile într-o manieră pozitivă pentru țară. Chiar dacă acest lucru contravenea regimului de atunci și el își punea viața sa și a familiei în pericol, totuși a ales să trăiască demn și să lupte pentru adevăr, libertate și pentru popor. În An de Centenar și nu numai, noi, descendenții săi, avem obligația morală de a-i cinsti memoria, de a-i face faptele cunoscute, de a-l privi ca pe un model și ca pe o sursă de inspirație pentru calea ce o urmăm în viață.
Alina Stanciu
Consilier Asociația “Alianța pentru Sprijinirea Basarabiei”
Preluat de la: Timpul.md