Marți, 1 aprilie, se împlinesc 84 de ani de când a avut loc masacrul de la Fântâna Albă, localitate aflată atunci pe teritoriul Ucrainei, când peste 3000 de români au fost uciși de grănicerii sovietici când încercau să treacă granița spre România.
Oamenii aflaseră de la agitatori ai serviciilor sovietice, care au cutreierat satele pe Valea Siretului timp de câteva săptămâni, că în ziua de 1 aprilie se va deschide graniţa şi astfel se vor putea refugia în România, notează Agerpres.
Peste 3.000 de români din mai multe sate de pe Valea Siretului au format o coloană paşnică şi s-au îndreptat, la 1 aprilie 1941, spre graniţa cu România, purtând un steag alb cu însemne religioase, icoane şi cruci din cetină. Când s-au apropiat de punctul de graniţă Fântâna Albă, în locul numit Varniţa, grănicerii sovietici au deschis focul şi au tras în plin în ei. Bătrâni, copii, femei au fost seceraţi cu rafale de mitraliere, apoi aruncaţi în gropi comune, unii fiind îngropaţi de vii. Supravieţuitorii au fost urmăriţi, torturaţi şi deportaţi.
În fiecare an, în România, la 1 aprilie, potrivit Legii 68/2011, este comemorată Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.
Propunerea pentru păstrarea acestui moment de reculegere a fost făcută de senatorul AUR Mircia Chelaru.
„1 Aprilie trebuie să rămână un moment de referinţă tragic al naţiunii române, întrucât, după Dictatul Ribentrop – Molotov, ocuparea Nordului Bucovinei a făcut ca mulţi români, începând cu acel fatidic an 1940, să se ducă către ţară, să fugă din faţa invadatorului care nu avea decât o singură condiţie de existenţă, exterminare. Aşa se face că acel pâlc de români, în jur de 3.000, la acel 1 aprilie 1941, acum 84 de ani, să se îndrepte către ţara în care îşi găseau, nu doar făgăduinţele, ci şi eliberarea de sine. Ei bine, cei 3.000 şi ceva de români au fost mitraliaţi în masă, ucişi atât cu gloanţe, cât şi cu mijloace barbare, criminale, de la sabie la lopată sau târnăcop. Faptul că a fost o crimă premeditată, ştim foarte bine ce au însemnat grănicerii URSS şi din cine erau formate aceste formaţiuni, brigada 97 (…). Pentru acel moment şi în memoria acelor 3.000 de suflete dispărute în câteva zeci de ore, vă rog să păstrăm un moment de reculegere„, a transmis Chelaru.
Veşnica lor pomenire!
Preluat de la: Timpul.md